Noget om Bourgogne

Af Jørgen Arthur Schmidt

Jørgen er tidligere indehaver af B8b og havde stor interesse for  Bourgogne området, da han var på Slottet, så stor, at da han gik på pension tog han en uddannelse som sommelierer på Vinakademiet, som han blev færdig med i 2016.

Jørgen har skrevet en del om Bourgogne, både om jorden, vinen, maden og historien og jeg har fået lov til at bringe en del af det her.

En del af det findes også på Slottets hjemmeside, men jeg har alligevel valgt at tage det med her, hvor jeg syntes det passer godt ind.

Jørgen har også leveret den danske udgave af Katteruten (Circuit du Chat Perché).

På billedet ser man Jørgens arbejdsbord, mens han skriver om Bourgogne.

Indledning

Efter sammenlægningen af regionerne i Frankrig i 2016, ligger Slottet og Bourgogne i samme region, nemlig Bourgogne-Franche-Comté.

Den tidligere region Bourgogne, bestod af 4 departementer:

  • Yonne
  • Niévre
  • Saône-et-Loire
  • Côte-d'Or

I dag dyrkes der vin i en næsten uafbrudt stribe på vest siden af floden Saone fra det sydligste og op til Beaune og videre øst på til Dijon. Desuden er der også det velkendte Chablis område nord for Beaune, næsten helt oppe ved Champagne. De klassiske områder startende fra syd er:

  • Beaujolais
  • Mâconais
  • Côte Chalonnaise
  • Côte-d'Or (guldkysten) bestående af Côte de Beaune og Côte de Nuits
  • Chablis

I kender sandsynligvis mange af navnene og de er alle værd at udforske og det i en afstand fra 1 til 2 timers kørsel fra slottet. Hvert område har sin charme og er meget forskellige i natur og i det vinøse udtryk. Den bedste måde er at gøre sine egne erfaringer og finde de steder, man selv synes er bedst.